10 de març del 2011

XUMET: Plaer de nens/es ... Censura de grans

La succió, igual que el control d’esfínter, roman com a necessitat vital durant un temps perllongat. Aquest període és bastant més llarg del que els adults tenim ganes d’esperar. En general ens molesta i desitgem que s’acabi igual que volem que no hi hagi necessitat d’usar bolquers.

La succió és reflex instintiu de supervivència present en tots els mamífers, permetent-los l’obtenció dels aliments, és a dir que evolutivament va generant plaer. Fins i tot hi ha qui no es xucla el polze sinó un altre dit o, fins i tot dos dits, ( de vegades, al mateix temps podem observar que els infants es pessiguen el l’òvul de l’orella o qualsevol altra part del cos d’una altra persona, cabells, mans..o element extern del que es fan acompanyar per així resoldre la innegable necessitat de succió). A mesura que deixa el pit matern, cerca autònomament plaer i benestar. És probable que el procés de la lactància en els nostres avantpassats fos un procés més perllongat, entre tres i cinc anys. En la nostra cultura – en aquests dies -, segurament que això ens semblarà exagerat, tenint en compte que els nostres infants de cinc anys ja escriuen i comencen les seves primeres lectures. No obstant això… segueixen succionant!, això significa que per més que madurin en altres àrees, el desig de succió segueix present. 

La fi és purament primària: el benestar i plaer que aquest acte ofereix a l’infant.
La succió sol ajudar  a prendre el son, a relaxar-se, agafar força per continuar el dia…,el 80% dels bebès que es xucla el dit sol començar cap als tres mesos, i sol abandonar-ho als 4 anys. L’ideal seria que finalitzessin amb aquest hàbit, segons els experts, sobre els cinc anys.

Arriba un moment que els adults creiem que ja entenen prou de succionar i val la pena que arribats a aquest punt reflexionem per què ens molesta tant als adults quan els nostres fills/es xuclen el dit o el xumet. Els acostumem a dir: no et posis el dit a la boca!, deixa el xumet!, ja ets gran!. Des de la nostra autoritat és possible retirar el xumet, igual que els bolquers, però això no vol dir que l’infant tingui la seva necessitat de succionar inconclusa.

SI CADA ETAPA ES VIU PLENAMENT, S’ACABA PLENAMENT.

 Resum d’un article de la revista número 31 de VIURE EN FAMÍLIA
 Aquest resum està extret de la següent pàgina web:
http://monpetitresor.blogspot.com/2009/11/xumet-plaer-de-nens-censura-de-grans.html

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada